گروه پرونده ویژه- سیاستهای چندجانبهگرایی دولت سیزدهم در عرصه روابط بینالملل و پیگیری احیای برجام میتواند در حل معضلات این صنعت و توسعه صادرات محصولات کشاورزی نقش بسزایی داشته باشد.
به گزارش «اکوانتخاب»، ایران بهخاطر بهرهمندی از تنوع آب و هوایی گوناگون در تمام نقاط خود از صنعت کشاورزی قابل توجهای برخوردار است. البته با وجود تمام ظرفیتهایی که در کشور وجود دارد اما هنوز توفیقاتی گسترده در این زمینه و همپا با کشورهای توسعه یافته کسب نکردیم. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان عدم مدیریت صحیح و آشنا به تکنولوژیهای روز دنیا بزرگترین مشکلی است که این صنعت را تهدید میکند. مدیریت بخش کشاورزی هنوز در حوزه آمایش سرزمین، الگوی کشت و تنظیم بازار به اقدامات چشمگیر و موثری دست نزده و در واقع نبود زنجیره تولید، تامین و ارزش سبب عقب ماندگی کشور در حوزه کشاورزی شده است.
خام فروشی و فروش فلهای مانعی بر سر راه توسعه صادرات کشاورزی
یکی دیگر از مصائبی که کشاورزی کشور را همواره از سطح اول صنایع حذف میکند خام فروشی و فله فروشی محصولات کشاورزی است که امروزه کشورهای توسعه یافته از این مورد فاصله گرفتهاند. پس اگر در سر خود حضور در بازارهای جهانی را میپرورانیم باید به این نکته هم توجه ویژهای داشته باشیم و با وضعیت کنونی شانسی برای توسعه صادرات در کشور وجود ندارد.
باتوجه به نکاتی که بالاتر ذکر شد امروزه برای حل بحرانهای کشاورزی دولتها به سراغ دانشگاه میروند اما در کشورما چندان به این رشته و تخصص توجه صحیحی نمیشود و فارغالتحصیلان رشته کشاورزی به هیچ عنوان به کارگرفته نمیشوند. از طرف دیگر هم مسن بودن بهره برداران و کشاورزان و فعالیتهای آنان به همان شکل و شیوه گذشته و خو نگرفتن با متدهای جدید کشاورزی از ایرادات و چالشهای جدی و خطرناک در این صنعت ضروری است.
وعده پوچ آبیاری قطرهای در سالهای گذشته
در سالهای گذشته بحث آبیاری قطرهای به کرات در رسانهها و مجامع علمی مطرح شده اما تاکنون توفیقی برای صنعت کشاورزی نداشته است و هزینههای گزاف آبیاری قطرهای دولت را هم بی انگیزه کرده و با اینکه کشور با بحران کم آبی رو به رو است اما تاکنون قدمی برای حل این مورد برداشته نشده است و نهایت اقدامی که برای کنترل منابع آبی صورت میگیرد ممنوع کردن کشاورزی در همان سال است که اقتصاد کشاورزان و حتی جامعه را از میان میبرد.
شاخصه دیگر در این حوزه هم، سهم ناچیز ایران از تجارت جهانی کشاورزی است که ریشه در وضع بد اقتصاد ایران و ارتباط محدود آن با دنیا دارد. در طول دولت یازدهم و دوازدهم برای شناسایی بازارهای منطقه خاورمیانه و همسایههای ایران اقدامی صورت نگرفت و عملا محصولات کشاورزی جایی در سایر کشورها حتی در کشورهایی مانند عراق و سوریه هم نداشت. پایین بودن سطح ابزارآلات و ادوات کشاورزی در ایران و بهره نبردن از روشهای نوین و سیستمهای مکانیزاسیون در زمینهای کشاورزی هم تهدیدی برای این صنعت به حساب میآید.
توسعه روابط بینالملل کمکی به رشد صنعت کشاورزی
حال باتوجه به تلاش و کوشش دولت سیزدهم برای پیگیری سیاستهای چندجانبهگرایی خود در عرصه روابط بینالملل و پیشرفت محسوس در مذاکرات برجامی این توقع میرود که در ابتدا دولت و وزارت جهاد کشاورزی نقشه راهی را در این زمینه تنظیم کنند و سپس برای توسعه کشاورزی کشور از خام فروشی و فروش فلهای حذر کنند و براساس گشایشی که در روابط بینالملل به وجود میآید به واردات سیستمهای مکانیزاسیون در زمینهای کشاورزی بپردازند. البته بازارهای جدیدی که در طول این ورابط دیپلماتیک به وجود میآید نقش بسزایی در توسعه صادرات محصولات کشاورزی دارد و سفر چند روز گذشته وزیر کشاورزی برزیل که از کشورهای پیشران در عرصه کشاورزی است میتواند در بحرانهای غذایی که در جهان ایجاد میشود، توفیقات روزافزونی را برای توسعه و پیشرفت صنعت کشاورزی ایران رقم زند.