گروه اقتصاد کلان- یک کارشناس بازارسرمایه معتقد است که بورس در صورت شکست یا احیای برجام وارد کانال صعودی خواهد شد و در بلند مدت روزهای سبزی را رقم خواهد زد.
به گزارش اکوانتخاب، در خصوص سناریوهای احتمالی بازارسرمایه پس از شکست یا نتیجهبخش بودن مذاکرات برجامی، مرتضی حسنی در گفتگو با «اکوانتخاب» اظهارکرد: این روزها بازار سرمایه همانند سایر بازارها در رکود به سر می برد و منتظر اخبار آینده سیاسی و اقتصادی و مشخص شدن تکلیف برجام و حجم پایین معاملات نشان دهنده انتظار معاملهگران بزرگ، از آینده برجام است.
جنس توافق برجامی تعیینکننده رشد شرکتها
وی افزود: درصورت تحقق و احیای برجام، بسیار مهم خواهد بود که جنس این توافق و کیفیت آن در عمل به چه شکل است. با درنظر گرفتن یک توافق با کیفیت و بلند مدت، میتوان شاهد رونق صادرات و فروش شرکتهای صادراتی بورس باشیم و صرفا به جای افزایش درامد ناشی از تورم، افزایش حاشیه سود بالا را در این شرکت ها مشاهده کنیم. صنایعی که می تواند درآمد و افزایش صادرات را داشته باشند پتروشیمی و فلزی ها خواهند بود و همچنین خودروسازی و سهام بانکی هم به دلیل ورود سرمایه و تکنولوژی و افزایش مبادلات بانکی تاثیر خواهند گرفت.
این کارشناس بازارسرمایه بیان کرد: این اتفافات برای بلند مدت پیشبینی میشود و در کوتاه مدت به دلیل شوکی که به بازار دلار اصابت میکند، بازارها از جمله بورس می توانند اثر منفی دریافت کنند. اما در بلندمدت به نفع بازار خواهد بود و سود شما از بازار می تواند به دلیل فروش و سودآوری شرکت ها باشد نه صرفا تورم.
افت کوتاه مدت اما رشد پایدار با شکست مذاکرات برجامی
حسنی درباره وضعیت بازار پس از شکست برجام گفت: با عدم تحقق و عدم احیای برجام، به علت ریسکهایی که متوجه بازار و فروش شرکت ها خواهد بود، مجددا در کوتاه مدت بورس می تواند تاثیرات منفی بگیرد. اما در بلند مدت عدم احیای برجام به معنی تورم بیشتر، مشکلات اقتصادی، سیاسی و افزایش نرخ دلار خواهد بود، که بورس هم از این تورم اثر خواهد گرفت و رشد هایی را خواهد داشت که در تاریخ گذشته بورس شاهد آن بودیم.
وی ادامه داد: اما جنس این رشد با رشد ناشی از فروش شرکتها متفاوت خواهد بود. رشد ناشی از تورم صرفا برای حفظ ارزش دارایی است و سود خالص و افزایش ثروتی را به جیب سهامدار نمی رساند. معمولا می تواند دارایی را دربرابر تورم محافظت کند. اما رشد ناشی از افزایش فروش و سودآوری شرکت هرچند اندک، جدای از رشد ناشی از تورم خواهد بود و این سود منجر به افزایش ثروت و دارایی سهامداران خواهد شد.
این کارشناس بازارسرمایه در پایان گفت: قطعا احیای برجام به سودآوری شرکتهای مرتبط کمک خواهد کرد، اما در صورت عدم احیای برجام هم در بلند مدت بورس با تورم هماهنگ خواهد شد تا ارزش دارایی سهامدار حفظ شود. لذا در هر دو صورت بورس می تواند کمککننده و برنده ی بازی باشد.